Det var dom där orden Touba mfl

När jag först kom hit så funderade jag mycket över varför taxibilar, minibussar i lokal och rikstrafik, djungeltaxi 7-sätes av märket Peugeot, lastbilar, ja alla motorfordon i nyttotrafik i för och akter var handpåmålade orden "Alhamdoullilahi" "Touba" "M Backe" och "Lamp Fall". Ibland ett eller två av dessa ord men som oftast alla fyra, dock i så fall oftast två i vardera fören och aktern av fordonet. Nu har jag och min forskningsmedarbetare Vikke tagit reda på svaren.

Senegal är ju ett muslimskt land med en liten kristen minoritet, nästan uteslutande katolsk. Så orden har alla  muslimsk religiös innebörd.

"Alhamdoullilahi" kan översättas med "lova herren".

"Touba" och "M Backe" handlar om ett ortsnamn. Det finns många Touba men endast ett M Backe och här avses alltså det Touba som ligger vid M Backe. På denna ort ligger den största moskéen söder om Sahara. Varje fredag går 20000 människor dit för bönen och de har en yta av 3 hektar att samsas på. Årligen vallfärdar miljontals afrikaner hit. Därfär har man byggt en motorväg på den sista delsträckan.



Som synes var det inte vallfartsdag när vi kom körande mot moskéen i Touba, helt öde. Men trots allt den mest imponerande väg jag kört på om man bortser från Autobahn i Tyskland.



När man närmar sig domineras blickfånget av minareten och den heter av någon outgrundlig anledning "Lamp Fall" och är 84 meter hög.

Det var alltså ordförklaringarna. Vi tog en guidad tur inne på moskéområdet men släpptes inte in i det heligaste i mitten av byggnadskomplexet för vi var inte anständigt klädda nog. Några bilder därifrån.



Huvudentrén (för männen givetvis) som man ser så pågår renovering och utbyggnad, men nog är den vacker klädd i marmor, vit från Italien och en annan nyans från annan plats.



Dit in fick vi inte gå med våra oanständiga kläder. Observera de vackert snidade teakdörrarna samt den färglatt klädda kvinnan. Kvinnorna i Senegal döjler sig inte helt i svart ens på den heligaste platsen Touba.



Så såg det ut om man tittade upp i taket. Just den här ytan är nyligen renoverad av skickliga hantverkare från Marocco. Det är gips och färger i flera omgångar och renoveringen pågår ständigt.



Slutligen en bild på vår legitimerade guide, ett italienskt par, hon prydligt dold i vitt samt Viktor i oanständiga shorts vilket jag också bar. Guiden snackade flytande italienska och engelska med oss fyra och behärskar givetvis de inhemska språken med. Han kunde sin sak och minst hela koranen utantill och jag donerade generöst 5000XOF när vi nöjda gick ut genom grinden efter att åter ha tagit på oss sandalerna som stod där vi hade lämnat dem utan bevakning.

Touba M Backe moskéen med minareten Lamp Fall är väl värd ett besök tycker även jag som ateist och undslipper ett tystlåtet Alhamdoullilahi. Det kan ta ca 6 timmar att köra dit från Almadies om det inte råder trafikstockning. Vid religiösa högtider ska man undvika att ens försöka ta sig dit för det kan ta dagar innan man kommer fram.

//Göran//

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0