Surfing Almadies


I helgen var det tävling här och vågorna var hyfsade om ändå inte jättestora så vi i publiken fick se en del tjusiga grejjer. Jag hängde där sporadiskt för inte orkar man tre hela dagar på surfspoten. Dessutom såg jag bara till en av våra hemmafavoriter från Secret Spot bland de tävlande. Mour och Ibrahima var inte inbjudna att delta men jag träffade dem och de hälsar till KJM.



Det var en tjusig poster. Spons från RidCurl, RedBull, Kirene mfl.




Ganska mycket publik men det är svårt att se dem för de flesta är bekvämt gömda bakom stenmurarna.




Endel mysiga småkillar som i klädstil påminner om Gällivare old-school skate-bums. Grymma miner visar dom också. OBS att minstingen har Che på luvan.




Det blev en hel del snygga åk men som vanligt svårt att fånga dem på foto. De riktigt stora vågorna missade jag, men den här är ju hyfsad och killen gjorde det bästa av den. Några justa tuber såg jag.




Dom var fyra man på vågen åt gången och ibland blev det lite trångt.

//FarSan//





Där avslutades fjolåret




Rymliga plager, på den här pågår ett par fotbollsmatcher och lite andra aktiviteter.




Hotellet vi bodde i Viktor och jag under tre av årets sista dagar var ett underverk av kitsch skapat av en fransman som bodde där själv. Han bygger ständigt och har gjort så i ca 30 år. Alla tekniska lösningar strider mot byggnorm, exv fick vi ta en spiraltrappa upp till vårt rum och den var så smal och trång att feta jag nästan fastnade i den.

Platsen heter Toubab Dialou och det betyder Vitskallebyn, det var platsen där vitskallarna, alltså portogiserna steg iland för ca 500 år sedan. Den byn ligger ca 2 timmars bilresa längs kusten söderut från Dakar. Det är helt klart ett värdigt turistmål.

//FarSan//



En liten värld


Ingen stor nyhet men ändå. Idag var jag till Sveriges Ambassad på Rue Emile Zola för att förnya mitt pass. Jag togs emot av en vänlig dam i min ålder med fräknar och tidigare naturligt rött hår som dessutom passande nog heter Svensson. När hon kikat lite på mina personalia i passet så sken hon upp i ett stort leende. Hon sa, min farbror bodde i Luleå. Så jag fick förklara ett och annat om kommunsammanslagning och stadsdelar. Vi kom raskt fram till att jag kände hennes farbror mycket väl genom min farsa. Farsan min och hennes farbror var inte bara kollegor de var kompisar också och vi bodde alla på Bergnäset. Hennes farbror hette Sten men är känd under artistnamnet "Valpen". Allt detta och lite till hann vi orda över för det var ingen kö till avdelningen för nya pass som är öppen varje helgfri fredag mellan 10 och 12.

Sedan fortsatte hon och berättade att hon har bott i Bondersbyn till hon var två år och att det senare blev mest Stockholm till hon drog ut i världen med UD som arbetsgivare. Bondersbyn hade hon återbesökt med sina syskon när de gjorde en resa till rötterna för inte så länge sedan. Hon var mäkta impad av hur tjusigt det är vid Kalixälven.

Nästa fredag får jag mitt nya pass om allt funkar som normalt och då får jag träffa Svensson igen.

//FarSan//


Gott nytt år!


Nu har jag hört det jag behöver höra. För ca tre veckor sedan var jag på Just 4 You och Orchestra Baobab ägde scenen hela kvällen/natten och spelade senegalesisk latino pop/funk/jazz. I natt var vi, Viktor, Heide och jag i en stor lokal och där var det ultimata bandet med sångare på scenen, nämligen Super Etoile de Dakar som backade upp Youssou N´Dour. Det var musik så det kändes i hela kroppen och en del mera. Bandet består av två key-boardspelare, tre guitarrer, bas, trummor av toubabmodell (dvs sådana som vitskallar spelar) samt tre set med talking African drums. Musiken satt som en krympt keps eller kanske bättre beskrivet; som en pjäxa med dubbel snörning. Till den pulserande musikaliska mattan la Youssou in sin vackra tenorstämma och sjöng obegriplig lyrik på Wollof och ibland lite franska eller engelska strofer. Han har en underbar röst och kan ta i så han överröstar hela bullermattan med komp.

Folket stod upp och viftade med näsdukar och trosor och ylade med i de välkända texterna. Jag hade givetvis ingen kamera med mig, men kanske Vikke publicerar någon bild senare, just nu sover han efter en tung natt på cluben. Så firade vi in det nya året.

//FarSan//


RSS 2.0