Viktor på rätt plats fast något försenad


Viktor har kommit fram nu och håller på att ordna sig för att få sova. Äventyret verkar inte ha tagit hårt på honom men det är klart att det är tröttsamt att vara på resa i två dygn, även om han fick vila i Lissabon på fina hotellet. Dessutom hann han med lite turistande i Lissabon.

God natt/morgon! Klockan är ju redan 5 när vi går och lägger oss. Så är det i Senegal, "dett va Vull Öös vit nattklupparna" vi nyss körde förbi på väg hem. De stänger 6, här lägger man sig strax före gryningen.

//FarSan//


Det blev en oplanerad natt i Lissabon för Viktor, välj TAP för äventyr!


Hur just pratat med Viktor ett par gånger efter han har landat i LIS ca 6 timmar försenad. Planet mot DKR var redan ivägskickat så nu köar han vid en underbemannad Info-disk för att få reda på hur TAP tänker sig fortsättningen på hans resa till DKR. Han är inte ensam akterseglad svensk, jag hörde flera upprörda röster i bakgrunden till Vikkes lugna Rosviksröst. Jag ringer honom om en stund igen och peppar honom vidare. Han fixar det här!

//FarSan//


Lite pirrigt är det


Viktor sitter på ARN och väntar på TAP som ska flyga honom till DKR via LIS. Nu är det så att det har blivit en försening så de planerade 3 timmarna för byte av flygplan i LIS har krympt till 20 minuter enligt senaste besked. Förmodligen tar TAP en försening i LIS också och då är ju saken klar; Viktor anländer här i DKR någon gång efter 01:55 i natt.

Varför är det då pirrigt? Jo för att det är första gången Viktor flyger mellan olika världsdelar alldeles själv utan ledsagare. Tidigare har han flugit ensam inom Europa med adresslapp på magen men nu är det premiär som vuxenresande.

Välkommen Viktor!

//FarSan//


Bon Lucia!


Nu kan vi äntligen känna att julen närmar sig; Idag Lucia och om en vecka är Viktor här full av julförväntningar och med tindrande ögon och mysiga skratt.

Bilen är parkerad:



och havet är ovanligt vackert nu vid ebb och ca 8 m/s nordlig vind:



Nu gäller det bara att locka hem Heide från UNICEF till "dejdinée" på balkongen, klockan 4 tänker jag passar bra för då kan vi se solnedgången ca: halv sju till desért. Det är strax dax att tända grillen.

Bon Fete!

//FarSan//

Låt mig få bjuda på ett virtuellt cyber-shot


Jag var ute hela fm och gjorde olika ärenden och när jag kom hem låg det en kubikmeter nötter i trädgården. Det räntar bra med kokosnötter jämfört med lingon. Palmieren var där och hade just avslutat skörden av vad som kunnat bli livsfarlig fallfrukt. Tessan gick ner och bad om lite smakprov åt oss. Palmieren snickrade upp några åt oss med sin machete och så ser dom ut, tjusig design och mycket funktionella flaskor:



Man ser en skvätt av drycken i glaset, den var ju så god så jag kom inte på att ta fram kameran innan vi nästan tömt flaskorna. Det syns också att det finns kokos inne i dom. Efter vi tömt dom så gick Tessan ned igen och fick dom kluvna så att kokosen blev åtkomlig. Den ligger nu på tork i kylen och ska rivas imorgon och bli huvudingrediens i en kaka av något slag.

Jag blev så inspirerad av drinken att jag tog ut en bra köttbit ur frysen. Den ligger nu i marinad till imorgon. Då blir det Luciafirande med grillmiddag på balkongen. Det är lagom varmt för det nu. Känn hur det vattnas i munnen mina vänner.

//FarSan//


Här var det inte Nobélmiddag


Nej det var nog mera som kaosmiddag. Heide avslöjade i fm att ikväll kommer ca 15 pers på middag i vårat sparsamt utrustade hem. Så jag och Tessan har gjort en spontan, svettig och och relativt lyckad improvisation under dagen. Först anställde vi en medhjälpare, Sophie som dök upp som ett skott. Sedan shoppade vi loss på mat och dryck och släpade hem det i Zukan. Vi satte Soffan i arbete och stack ut på nästa uppdrag. Hyra av "Cuvert" så att endel inte skulle behöva gräva mat med händerna ur grytorna samt stolar att placera dem på. Så långt allt väl. Efter det så producerade Tessan och Soffan köttbullar av 1,5 kg köttfärs, grönsaksgratin, grönsakssoppa, sallad, fruktsallad, div andra små tillbehör. Jag tvättade och kylde pilsner mm, organiserade borden, la upp snacks i afrikanska skålar och övervakade hela processen och kvalitetssäkrade den.

De mycket udda gästerna verkade nöjda. Inom UNICEF kan man förvänta sig vemsomhelst vid bordet; Ikväll en tysk riksdagsman, en bangladeshisk minister, en fd gahnaminister, några udda professorer och en och annan hungrig konsult. What a bunch! Det var lättare förr när jag jobbade i LKAB och Serge skötte bolagshotellet, ett telefonsamtal ledde till underverk, Tack Serge!

Nu har Heide lagt sig på söta örat, Tessan och Soffan har blivit hemskickade och jag får en lugn minut före God Natt.

//FarSan//


Imorgon är det Tabaski-högtid



Om du tittar på

http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=fr&u=http://www.senegalaisement.com/senegal/fetes.html&sa=X&oi=translate&resnum=5&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dtabaski%2Bsenegal%26hl%3Dsv%26rlz%3D1T4GGLR_enDE264DE264

eller googlar "tabaski senegal" så ser du vad det handlar om. En sak är säker, blodet kommer att rinna från alla får som slaktas. De äts väl upp också antar jag. Själv ska jag hålla mig i bakgrunden och om jag går ut passa mig väldigt noga så jag inte kommer i någon blodig situation. I varje fall har jag sett att många får samlas ihop till försäljning. Fåren tvättas noggrant så att de är rena och ser bra ut. Det pågår fårtvått över hela stan sedan en vecka tillbaka. Jag får passa på att fixa mina ärenden ute redan i eftermiddag och ligga lågt under morgondagen.

Sedan har ni Lucia på lördag, det firas inte alls här. Däremot firas julen av den lilla kristna minoriteten.

//FarSan//


Senegal-Sverige 1-1

Det är ett ganska väntat och vill jag säga rättvist resultat. I morse frågade Tessan vad vi ska ha till lunch och middag idag (det gör hon varje dag). Jag tänkte efter ett par sekunder och sa veg. Större och rundare ögon har hon aldrig visat tidigare; Inget kött, fisk eller kyckling ställde hon som kontrollfråga. Nej bara veg! sa jag.

Vi kollade upp vad som fanns hemma och jag konstaterade att jag skulle kunna laga linsgryta på indiskt vis dvs Dal och att hon skulle kunna laga kikärter på afrikanskt maner. Efter att annat stök klarats av så skred vi till verket. Jag blötlade mina linser i två timmar, hon hade försprång för kikärtorna låg i en stor konservburk med vatten.

Masala hade jag köpt av indiska köpmän på Haldiram (känt indiskt varumärke). Sedan tog jag fram lök, vitlök, piemento röd för vi får inte tag på grön chilli just nu. Jag pressade juice ur en lime och ställde också fram burken med mangoconfitur.

Tessan förberedde också lök, vitlök samt tomater och tomatpuré. Olja och smör behövde vi båda.

Vi gick ut hårt, oljade upp grytorna och jag väckte 6 matskedar masala till liv i min före lök och vitlök åkte i. Hon körde först också lök och vitlök och sedan tomat. Sedan var det dax för linser resp kikärtor. Vi rörde runt ett tag och hällde sedan på kokande vatten till lagom mängd. Mot slutet la jag till en matsked RED HOT piemento, två matskedar mangoconfitur och limejuicen samt några nypor salt. Tessan nöjde sig med att addera salt, svartpeppar och någon ört som heter Laurier på franska, jag har inte identifierat vad det är. Efter ca 45 minuter gick vi båda i mål.

Hur smakade det då, jo alldeles utmärkt och min var hottast. Tillsammans med lite ris blir det en utmärkt måltid. Vi kunde båda konstatera att nu var vi framgångsrika, rättvist resultat i Cooking Contest 1-1.

Efter maten har jag suttit en stund på balkongen och svalkat mig i brisen från norr. Då tänkte jag att Vikke dyker upp om två veckor så därför skickar jag en liten teaser till honom i form av ett foto av den lilla plagen i bakgrunden och dito poolen i trädgården. Det blir bra med ett dopp i havet, avsaltning i poolen och en skön dusch här i lägenheten och en siesta på det. Välkommen Viktor! Då ska vi koka senegalesisk köttsoppa som väldigt mycket liknar svensk.




//FarSan//


forts: jag är ingen astronom


http://news.nationalgeographic.com/news/2008/12/081202-venus-jupiter-photo.html

Där har ni svaret! Jag tackar sign /D-Å! Förmodligen är det Ragnar som har kollat upp saken åt oss i National Geographics?

Planeterna Venus och Jupiter syns ikväll också fast på mycket större avstånd från Tellus måne. De är kvar i samma läge men månen har dragit iväg högre över horisonten.

//FarSan//


Nu höll jag på att missa något viktigt


Jag satt här och pulade vid min PC och kände hur en ljuvlig doft spred sig i rummet. Jag hörde att det var mycket action i köket så jag gick och kollade vad Tessan höll på med. Hon lagar kvällens middag och hon har tagit ibruk vår nya Afrika-Webber på köksbalkongen. Där grillar hon just nu kycklingbitar som ska bli till middag.

Jag hörde mig för om receptet. Hon hade styckat en kyckling och marinerat den i en blandning av riven lök, pressad vitlök, hackad koriander, timjan, ingefära, piemento, lime juice, salt, peppar och olja. Efter marinering så hade hon lagt bitarna i en kastrull på spisen över svag låga i 10 minuter för afrikanska kycklingar har mycket mera tuggmotstånd än en slapp Kronfågel och behöver lite extra tillagningstid. På grillen hade de blivit för brända. Direkt från kastrullen på grillen med dem och det var då min näsa vaknade av doften.

Nu ligger en liten provbit och svalnar i köket och jag ska strax testa den......oj, oj oj så gott en nygrillad kycklingvinge kan smaka om man kryddar den rätt och ger den rätt värmebehandling i två steg. Tillbehör till middagen blir gröna bönor och pommes, givetvis hemfriterade från rå potatis. Det får duga en vanlig onsdag.

//FarSan//


Jag, hockeyfan?


Det är därför det är så roligt att se att Elitseriens två sämsta lag ligger tvåa och trea i tabellen, om än så bara över kommande natten kanske. När jag läser lite i riksblaskorna på nätet vilket jag gör ganska ofta så har ju alltid lagen som tappat poäng mot Lule och Skellefte antingen varit skadedrabbade, haft otur med vädret, eller kanske domarna orättvist dömt bort deras mål. Eller någon annan ursäkt för dåliga resultat mot just dom här förväntat dåliga lagen från norr.

Ja hur det än slutar så verkar ju hockeyn få leva kvar på elitnivå i norra Sverige också, även om det är obekvämt för alla söder om Sundsvall. Att sedan Skellefte ska vinna guldet är ju inte mer än rätt, guld till guldstaden och järnmedalj till järnstaden verkar ju vettigt.

Synd om stackars Frölunda som fått resa så lång väg ikväll och kommer hem utan poäng. Dom är nog inte så världsledande på hockey som dom har varit på fotboll där i Göteborg.

//FarSan//


Senegalesisk Bilprovning AB


Idag har jag varit där och det var något annat än Bilprovningen i Älvsbyn som var den svenska instans jag senast besökte tillsammans med Vikke i Chevatrucken i juni. I Älvsbyn stod det en mc och två bilar utanför på den rymliga asfaltplattan och väntade på att deras könummer skulle visas på displayen över endera av två portar. Här i Dakar fanns ingen asfaltplatta, inga könummer och bara ett hål i väggen till ett jättestort plåtskjul. Utanför trängdes några hundra bilar uppställda i fullständig oordning så jag tog mig upp på en slags refug som bara 4WD klarar för där fanns ledig plats och bra överblick. Agenten som ledsagade mig sprang in med dokumentpacken och blev borta en halvtimma. Sedan kom han ut och vinkade glatt åt mig att köra in. Det var lättare sagt än gjort men med ilskna tutningar och vänligt vinkande så öppnades en körbar väg åt mig i kaoset av väntande bilar. Inne i byggnaden fanns kanske 50 bilar samtidigt och ca 200 personer, förare, agenter, bilprovningsofficianter i blå jackor, tiggande småpojkar, försäljare av sitsskydd, golvmattor och rattmuffar, dito med vatten och frukt.

Långsamt ringlade en packad kö av bilar, de flesta helt nya utan regskyltar, genom byggnaden. Jag blev befallen att öppna motorhuven och en officiant avläste chassinumret och stämde av det mot vad som står i dokumenten till bilen. Sedan var det huv på och glida vidare med kön ut ur byggnaden. Tydligen kollar man bilens identitet när den är ny eller om den är Tax-free och överlåtes men återbesök av trafiksäkerhetsskäl tror jag inte förekommer för då skulle det bli glest med bilar på gator och vägar i Senegal. Allt som bara rullar används till det faller i bitar. Dakarverkstäderna är också långt ifrån så skickliga som motsvarande i Calcutta för där var rishögarna relativt prydligt komponerade av div bitar.

Syftet var alltså att bekräfta att bilen vi köpt också överenstämmer med dokumentationen av densamma och det stämmer som det bara kan när man köpt begbil av Indiana Gonzales. Nu hoppas jag vi är klara med övertagandet och att det bara är att rulla på till nästa kollision.

//FarSan//


Jag är ingen astronom


Men för ett tag sedan ikväll tog jag den här bilden av nymånen och två planeter. Planeterna särskilt har rörelseoskärpa och ser som dubbla ut på fotot. Vilka är planeterna? Jag har googlat och läst massor av värdelös text redan tidigare men inte hittat svaret.

För astronomer kan jag nämna att observationen har gjorts så här: Vad är det som syns klockan 19:40 lokal tid den 1 december 2008 på ca 15 grader nord och ca 17 grader väst (Almadies, Dakar) i riktning ca VSV och ca 45 grader över horisonten? Hjälp mig för det vore kul att veta vad jag skådar innan stjärnorna också blir synliga på den mörknande himlen.




Hoppas att någon vet svaret för jag är mycket okunnig men nyfiken.

//FarSan//

Två själar, samma tanke


Det är en som kommenterade tidigare inlägg där jag fotade artisten som just färdigställde bussmålningen med att jag borde köpa på mig sådan konst. Det var redan gjort kvällen efter jag såg den. Jag gick dit med Heide och hon sa direkt, vi köper den. Nej sa jag, vi köper alla fyra som hänger där. En alldeles utmärkt idé tyckte hon också, så nu hänger alla fyra i grupp vid vår matplats.

Man blir riktigt glad av att titta på dem. En detalj är att alla avbildade människor ler eller kanske någon också gapskrattar, de gestikulerar också. Många baobabträd fick vi också och på en bild skördar man frukter från en baobab. Sedan är det en bybild från savannen med många barn som gör konster och en annan bild från en by vid havet där det givetvis finns en pirog i vattnet. Slutligen bussbilden och bussen har givetvis punka på höger fram. Artisten heter M.T. Coly och är en lokal kändis så nu har jag kanske gjort en riktigt bra investering, men det skiter jag i för här var det 100 % känsla som avgjorde inköpet.



Det blir bra att ta med dem till EU om vi återvänder dit någon gång. Annars följer de med till nästa station för att påminna om det positiva som finns här i Senegal.

//FarSan//


RSS 2.0